article banner

Top 5 mituri despre eficienta energetica, pe care sa nu le iei in seama

Cand vine vorba despre eficienta energetica, exista o serie de idei care se propaga cu usurinta, fara ca veridicitatea lor sa fi fost vreodata confirmata. De aceea, astazi iti propunem sa demontam cateva mituri foarte populare si sa analizam alternativele prin care poti economisi resurse, pentru ca tu si familia ta sa va bucurati de conditii optime.

  1. Sa lasi caldura si aerul conditionat pornite intreaga zi la o temperatura medie este mai ieftin decat sa le reglezi sau sa le inchizi, in functie de necesitati.
    Fals: 
    In majoritatea cazurilor, sa lasi termostatul pe o anumita temperatura - de obicei, una minima sau maxima - inseamna ca nu vei avea niciodata temperatura ideala in camera si, de asemenea, ca vei irosi resurse in intervale in care nu ai nevoie sa faci acest lucru. Indicat ar fi sa folosesti un dispozitiv pe baza ceas, care iti declanseaza sistemul de incalzire si racire, ajutandu-te sa economisesti bani.
     
  2. Sa iti folosesti termostatul la temperaturi extreme te ajuta sa obtii mai repede temperatura ideala.
    Fals: 
    Termostatul tau declanseaza sistemele de incalzire si de racire, in functie de necesitati. Indiferent cat de mare sau mica este temperatura fixata, rata de distributie ramane constanta, pana la atingerea pragului urmarit. Pentru economisirea resurselor, cea mai buna metoda este izolarea casei - a peretilor, ferestrelor sau a crapaturilor -, fiindca aceasta reduce pierderile.
     
  3. Aparatele electronice - televizoare, laptopuri, incarcatoare de telefoane - nu folosesc energie electrica, atunci cand sunt in priza, dar nu sunt in uz.
    Fals: Unele aparate de uz caznic sau incarcatoare folosesc energie, chiar si atunci cand nu sunt in uz. Acesti “vampiri energetici” irosesc energia electrica, iar cea mai buna metoda pentru a evita acest lucru este sa inchizi prelungitoarele sau sa scoti din priza dispozitivele.
     
  4. In cazul anumitor surse de iluminat, becurile clasice nu pot fi inlocuite cu unele economice.
    Fals: 
    In zilele noastre, becurile economice si cele LED vin in toate dimensiunile si formele si pot, acum, sa fie utilizate in orice tip de lustre si de corpuri de iluminat.
     
  5. Screensaverele computerelor economisesc energie electrica.
    Fals: 
    Pentru ca, practic, calculatorul tau ramane deschis, screensaverele sunt doar programe aditionale, care consuma energie electrica. Computerele au, de asemenea, setari de standby, care le permit sa economiseasca resurse, insa, pentru maximizarea eficientei, sfatul nostru este sa opresti monitorul si unitatea centrala, atunci cand nu le folosesti, iar, in cazul laptopurile, sa le inchizi de tot.